ROKUDARBA KLUSĀ DABA
25. sep. 2024,
Nav komentāru
Darbojoties KUUP kafijas grauzdētavā, laiku pa laikam nākas aizdomāties par rokudarba vērtību.
Mehanizācijas uzvaras skrējienam apkārt pasaulei ir sava jēga, taču atkal un atkal attopos sajūtā par
to, cik pateicīga esmu, ka pasaulei varu dod caur savu roku enerģiju. Kur uzmanība, tur enerģija,
mēdz teikt, un es pasmaidu – mūsu grauzdētavā apčubinātās pupiņas un iepakojuma paciņas tām
dāvāto enerģiju nes tālāk līdz pat kūpošajām krūzītēm cilvēku rokās.
Rokudarbs grauzdētavas ikdienā ir iegājies kā teju meditatīvi iedvesmojošs process – šeit ir klusums
un miers, un brīdī, kamēr grauzdējas pupiņas, telpas un prāta klusumā rodas vieta, kur nolaisties ne
vienai vien radošai domai. Rokudarbam ir klusa daba – klusa, enerģiju raisoša un iedvesmojoša.
TRANSFORMĀCIJAS MEISTARKLASE
25. sep. 2024,
Nav komentāru
Vairākus gadus, diendienā esot kopā ar kafiju, tā neviļus kļūst par Skolotāju. Tādi vienkārši ikdienas
vērojumi kafijas grauzdēšanas, gatavošanas un pakošanas procesā spēj sagādāt īsas, improvizētas
mācībstundas. Stāvot pie grauzdēšanas iekārtas, sanāk aizdomāties par to, cik transformatīvs ir
kafijas ceļš – gandrīz kā taureņa stāsts, kur tas no kāpura pārtop lidojošā brīnumā. Arī kafijas
pupiņa piedzīvo savdabīgu metamorfozi – no zaļa knibuča, kas smaržas ziņā īpaši neizceļas, tā
pārtop par aromātisku, darīšanas iedvesmu raisošu dzērienu.
Taču šī savdabīgā transformācija nav vienas dienas jautājums – tik daudz cilvēkstāstu ir bijis šim
pārtapšanas stāstam klātesoši. Vispirms Specialty kafijas pupiņas tiek audzētas mazās kafijas
saimniecībās un fermu kooperatīvos. Tad kafijas audzētāji parūpējas, lai tiktu novākti tikai
nogatavojušies kafijas ķirši. Pēc tam kafijas ķirši un kafijas pupiņas tiek vairākkārtīgi atlasīti, līdz
pie mums nonāk kvalitatīvs produkts, kur sākas pupiņas ceļš cauri grauzdēšanai, malšanai, kafijas
brūvrīkam un uzputotam pienam – katrs sīkums, nianse var ietekmēt gala rezultātu.
Aizdomājos, cik labi ir zināt, no kurienes nāk mūsu kafijas pupiņas – kur tās augušas un kādos
apstākļos, kā tās ir novāktas un pēc novākšanas apstrādātas. Tāpat ir labi apzināties, ka caur pieredzi
un neizbēgamo kļūdīšanās-mācīšanās faktoru var nonākt tajā brīnišķīgajā punktā, kad krūzē kūp
perfekta kafija. Neiedomājami garš transformācijas ceļš, kas tikai no malas var šķist vienkāršs. Tā
arī cilvēks – no malas raugoties, nav iespējams pateikt, kādas metamorfozes mēs katrs diendienā
piedzīvojam, lai satiktos tādi, kādi satiekamies.
Pirkumu grozs
Pirkumu grozs ir tukšs.